F1: Nemec Rico Rosberg vyhral kvalifikáciu Veľkej ceny Japonska

26.09.2015 Celý región

Suzuka 26. septembra (TASR) - Ruský jazdec F1 Daniil Kvjat mal v sobotňajšej kvalifikácii na Veľkú cenu Japonska hrozivo vyzerajúcu haváriu. Z nehody však vyviazol bez jediného škrabanca a jeho tím Red Bull dokonca celú situáciu komentoval s humorom. Divákom i jazdcom na okruhu v Suzuke v sobotu zatrnulo, Kvjatova nehoda totiž pripomenula vlaňajšiu fatálnu haváriu Julesa Bianchiho. Jazdec Red Bullu v rýchlej desiatej zákrute nezvládol riadenie, tvrdo vrazil do bariéry z pneumatík a jeho vozidlo následne urobilo kotrmelec. Našťastie Kvjat vyviazol z nehody bez zranenia, zo zdemolovaného kokpitu vyliezol bez pomoci.

Jeho stajňa necelé dve hodiny po karambole zverejnila na Twitteri fotografiu 21-ročného Kvjata, ktorý na nej ukazuje palcom hore. "Je úplne v poriadku. V Rusku sa rodia tvrdí chlapi," pripojil Red Bull krátky komentár.

Po Kvjatovej havárii zaviali na trati červené vlajky a druhé ostré kolo v tretej kvalifikačnej fáze už nikto neabsolvoval. Aj vďaka tomu slávil Nemec Nico Rosberg zisk pole position. Pilot Red Bullu priznal, že nehodu zavinil sám, svojím školáckym zaváhaním. "Bola to začiatočnícka chyba. S oboma kolesami som sa ocitol na tráve v úseku, kde nebola žiadna výjazdová zóna, takže celkom logicky nasledoval náraz," opisoval haváriu Kvjat.

Sediac v zdevastovanom monoposte bol schopný cez vysielačku odkázať tímu, že nie je zranený a následne zamieril na zdravotnú prehliadku. Lekári našťastie neodhalili žiadne zranenie. "Musím povedať, že to vyzeralo skutočne hrozivo. Chcem sa ospravedlniť tímu - mali sme za sebou už aj tak niekoľko ťažkých týždňov a touto nehodou som im ešte narobil ďalšiu prácu. Je mi to ľúto," ospravedlňoval sa mladý jazdec, ktorý skončil v kvalifikácii na 10. mieste. V nedeľu však pravdepodobne vyštartuje z boxovej uličky, keďže zničené vozidlo bude podľa tímu potrebovať vymeniť šasi, motor i prevodovku.
Výsledky kvalifikácie na VC Japonska:
1. Nico Rosberg (Nem./Mercedes) 1:32,584 min., 2. Lewis Hamilton (V.Brit./Mercedes) 1:32,660, 3. Valtteri Bottas (Fín./Williams-Mercedes) 1:33,024, 4. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) 1:33,245, 5. Felipe Massa (Br./Williams-Mercedes) 1:33,337, 6. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) 1:33,347, 7. Daniel Ricciardo (Aus./RedBull-Renault) 1:33,497, 8. Romain Grosjean (Fr./Lotus-Mercedes) 1:33,967, 9. Sergio Perez (Mex./Force India - Mercedes), 10. Daniil Kvjat (Rus./RedBull - Renault)
 

Vyberte región